09-09-2018 – Workshop Praktijkspeuren – Veendam

 

 

Zondag 9 september 2018  heeft de actieve ZWHVN workshop praktijkspeuren plaatsgevonden, in 't Borgerswold met prachtige bossen en vijvers te Veendam.
De workshop is verzorgd door instructeur praktijkspeuren Jan Willem Bekkering, Bea Bekkering van Honden Speurschool Kiel Windeweer én spoorloopster Tineke.

 

Wat hadden was het een prachtige zonnige dag in een bijzonder mooi park. Alle ingrediënten dus om er een gezellige en leerzame speurdag van te maken. De witjes en hun baasjes werden hartelijk ontvangen door Jan Willem Bekkering van Hondenschool Kiel Windeweer. Stoelen en koffie, thee en lekkers stonden uitnodigend op de deelnemers te wachten. Nadat iedereen aan elkaar was voorgesteld kon Jan Willem beginnen met een leerzaam verhaal over hoe een hond speurt. Deze achtergrond informatie was handig voor de rest van de dag. Nu iedereen op de hoogte was moest het natuurlijk nog wel even in de praktijk worden gebracht! Dus de stoelen opgepakt en op een geschikte plek neergezet waar we begonnen met het speuren naar.........Frikandel. Nou dat wilden de witjes wel. Toch kon je hier ook goed zien dat iedere hond op zijn eigen wijze speurt. Sommige hoog met de neus terwijl anderen juist heel laag zitten met de neus. Nadat dit goed ging werd de locatie verplaats en werd de oefening alweer iets moeilijker. Uiteindelijk mochten de witjes op zoek naar mensen. Hierbij werd gebruikt gemaakt van een geurdoek van de persoon die ze moesten vinden. De baasjes wisten niet waar de persoon zich had verstopt en moesten dus vertrouwen op hun hond. En wat zijn honden dan geweldige speurders!
's Avonds waren de honden moe en tevreden. En de baasjes dan? Die konden onderuitgezakt terug kijken op een super leuke dag!

Groetjes van speurneuzen Paula Oussoren en witje Xenith

 

(foto's: Alja Sijbesma)

 

 

 

 

Zondag 9 september 2018  organiseert de ZWHVN de actieve workshop praktijk speuren, die in Borgerswold met de prachtige bossen en vijvers te Veendam zal plaatsvinden.
De workshop wordt verzorgd door instructeur Praktijk speuren Jan Willem Bekkering van Honden Speurschool Kiel Windeweer. Mobiel: 06-22219200. Voor meer informatie, bel gerust.

Aanvang: om 11.00 uur tot ca. 16.00u

Locatie: Parkeerplaats De Peerdewaske aan de Woortmanslaan tegenover het strandje van Langebosch, Wildervank (Park Borgerswold Veendam)

Kosten: € 45,00 per persoon, contant te voldoen bij Jan Willem Bekkering

Maximaal: 6 personen + 6 honden: VOL is VOL

Aanmelden: bij Alja Sijbesma (ledenadministratie@zwhvn.nl). O.v.v.: aanmelding WS Praktijk speuren

De volgende informatie dient u in de mail op te nemen:

 • Uw voornaam + achternaam
 • Uw mobiele nummer
 • De naam van uw hond
 • Het geslacht van uw hond
 • De leeftijd van uw hond
 • Wel of geen ervaring met praktijk speuren
 • Hebt u een tuig voor de hond en een lange lijn (ca 10 meter)

 

Belangrijke informatie

 • 11.00u - ontvangst door Jan Willem met koffie/thee en wat lekkers erbij
 • eerst krijgt u een uurtje theoretische uitleg door Jan-Willem
 • neemt u voor u zelf iets te eten mee, dit kunt u tijdens de theorieles nuttigen
 • zorg dat u uw hond heeft aangelijnd met een gewone halsband en lijn
 • 12.00u – ca. 16.00u - het praktijk speuren in Borgerswold
 • neem voor uzelf voldoende drinken mee voor onderweg (in rugzakje)
 • er is voldoende mogelijkheid voor de honden om water tot zich te nemen op de speurroute
 • voor het praktijk speuren bent u een hondentuig en een lange lijn van 10 meter voor de hond benodigd, heeft u deze artikelen niet, dan heeft Jan-Willem deze voor u te leen (in beperkt aantal) + enkele voorwerpen met een duidelijke geur van de baas.
 • Jan Willem gebruikt stukjes frikandel voor de honden tijdens de workshop. Lust uw hond geen frikandel, wilt u dan zelf een andere vleesbeloning of stukjes kaas meenemen. Géén droogvoer (zoals brok)
 • aangezien het praktijk speuren een ronde looproute van de ca. 5 - 7 km is, is de minimale leeftijd hond 7 maanden
 • ook bij regenachtig weer gaat de workshop door, pas uw kleding en schoeisel aan op de voorspelde weersomstandigheden
 • mocht u na aanmelding toch niet aanwezig kunnen zijn, geef dit tijdig door, dan kunnen wij nog iemand anders de mogelijkheid bieden mee te gaan
 • mocht door een onvoorziene omstandigheid de workshop niet kunnen doorgaan, dan ontvangt u een mail van de ledenadministratie en wordt het op de website ZWHVN vermeld, kijkt u voor u naar Veendam rijdt 's ochtends eerst in uw mailbox !

 

Programma

Deel 1: Van 11.00u- 11.45u theoretische uitleg van Jan Willem met gelegenheid tot het stellen van uw vragen

Deel 2: Elke hond met loper loopt een kort uitgezet spoortje met om de paar meter een stukje frikandel om de neus     van de hond te richten. Bij eventueel een 2e x hebben de meeste honden het door.

Deel 3: Verwijsoefeningen op een kort spoortje, waarbij de hond een voorwerp (eerst iets van de baas bv. sleutels, portemonnee, ongewassen zakdoek, vuile sokken) aanwijst met zijn neus en er voor gaat liggen.

Deel 4: Het “echte” speuren naar een vermist persoon. 1 Helper (“vermist persoon”) loopt voor onervaren honden een kort recht spoor op zand/bosgrond, voor ervaren honden kan dat een langer spoor zijn met hoeken erin (links/rechts af bij kruisingen). Via de portofoon geeft de helper aan, dat hij zich verstopt heeft. De hond ruikt aan de geurdoek van die persoon en mag aangelijnd starten met zoeken. Jan Willem loopt achter de speurende hond en zijn handler aan en houdt indien nodig contact via de portofoon met de vermiste persoon. Hij geeft eventueel de speurcombinatie aanwijzingen over lijnvoering en het aflezen van de speurhond.

Na afloop is er tijd voor een evaluatie.

 

Iets meer over praktijk speuren in het algemeen

Het doel van praktijk speuren is het zo snel mogelijk vinden van een vermiste persoon. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de natuurlijke driften van uw hond. Praktijk speuren is speuren in de praktijk, dus in het bos, of in de stad. Het is niet een spoortje lopen op een veld met een hoek erin en een piketpaaltje aan het begin, nee het is gewoon op de paden waar iedereen loopt.

Er wordt gespeurd op menselijke geur en uw hond gaat leren de specifieke geur van die ene persoon uit al die andere geuren te filteren en te volgen. Ook als het moeilijker wordt! Speuren kan de hond van nature.

Bij praktijk speuren wordt geen druk of dwang op de hond uitgeoefend, dat zou het plezier in het speuren alleen maar kunnen bederven. Bovendien, waarop moeten we deze druk dan uitoefenen? We kunnen de hond immers niet dwingen om te speuren. Corrigeren kunnen we hem ook niet omdat wijzelf niet kunnen ruiken waar het spoor loopt. Juist daarom is het leren “lezen” van de hond zo belangrijk, zien wanneer je hond op het spoor zit en wanneer hij het bijster is. De hond mag speuren zoals hij zelf wil, dit kan kophoog of koplaag zijn, zigzaggend over het pad of langs de randen. Het enige waarin we hem beperken is zijn snelheid want die moet voor de handler vol te houden zijn. Verder is de hond vrij en dit is iets wat veel mensen tegenwoordig aanspreekt. Daarnaast besteden we aandacht aan lijnvoering. Dit is immers het communicatiemiddel tussen u en uw hond, want speuren doe je samen.

Voor uw hond is het een feestje, want met hun neus werken vinden honden geweldig! Na het speuren zal hij moe en tevreden zijn, hij heeft immers zijn natuurlijke driften kunnen volgen. Voor uzelf is het een heerlijke work-out in de natuur en een verrassende ontdekkingstocht in de geurenwereld van uw beste maatje.

Praktijk speuren is geschikt voor alle honden, ongeacht ras of kruising, van pups tot senioren. Drukke, hyperactieve honden krijgen er rust door en leren zich te concentreren, onzekere honden bouwen zelfvertrouwen op. Ook honden met lichamelijke problemen kunnen, zo nodig aangepast, genieten van deze fysiek niet belastende bezigheid. Honden met uiteenlopende gedragsproblemen kunnen veel baat bij praktijk speuren hebben.