Balans & Coördinatie werk, wat is dat?

Het idee van de verschillende oefeningen die de hond bij deze discipline aanboden kan worden, is om de hond zich beter bewust te maken van zijn lijf en leden en bewegingen.

De oefeningen helpen bij het voorbereiden van een jonge hond voor de sport maar helpen ook honden bij het revalideren na blessures. Daarnaast wordt het zelfvertrouwen van de hond vergroot waardoor deze honden vrijer worden in het dagelijks leven of in de activiteiten die ze spannend vinden.

Zo wordt er bij de training onder andere gebruik gemaakt van cavaletti training om bewustzijn en coördinatie van alle vier de poten te kweken en aan te leren. Ook verbetering van de concentratie, conditie en spierkracht van de hond worden in de cavaletti training gestimuleerd. De cavaletties worden eerst in een rechte lijn achter elkaar gezet, waarbij de hond, zonder deze om ver gooien, het parcours aflegt. Een nieuwe uitdaging is de cavaletties in een halve circel of andere vormen te plaatsen met een begin- en eindpunt.

Daarnaast  is er het balanskussen waarop de hond dient te gaan zitten. Eerst zal de hond een paar keer met alle vier de poten over het kussen heen lopen. Vervolgens met de voorpoten er op blijven staan  en dan gaan zitten. Daarna is het de bedoeling dat de hond met alle vier de poten op het kussen gaat staan en uiteindelijk de zithouding aanneemt.

Tonnen zijn ook een leuk oefenobject. Er kan met 1 ton worden gewerkt. Bij gebruik van 1 ton willen we dat de hond er uiteindelijk op gaat zitten.

Worden er 2 tonnen gebruikt dan komt het aan op een goede coördinatie en plaatsing van van de voor- en achterpoten, met als doel dat de hond met de voorpoten op de ene ton en met de achterpoten op de andere ton gaat staan.

Ook wordt gebruik gemaakt van grote balansballen, in de vorm van een ei of pinda. De bedoeling is dat de hond vanaf een tafel zich gaat verplaatsen op het object. Dit wordt stapsgewijs aangeleerd. Eerst de voorpoten en wanneer de hond vertrouwen genoeg heeft volgen de achterpoten, de hond staat nu in zijn geheel op de balansbal, met als eindresultaat een 'zit' of 'af'. Er bestaan verschillende maten balansballen, zodat verschillende maten hond er mee kunnen werken.

Als de hond wat meer gevorderd is, kunnen er nieuwe uitdagingen geïntroduceerd worden, bijv. een plankenparcours. Tevens wordt er gewerkt aan verdere uitbreiding van de voetplaatsing door de hond.

Een hond kan deelnemen aan een gevorderde cursus als hij de minimale leeftijd van 18 maanden heeft bereikt.

Het is een ontzettend leuke activiteit voor hond en baas, waar geduld en rustig werken een belangrijke factor is en de hond de tijd wordt gegeven het vertrouwen te krijgen zich over of op het object te plaatsen en iedere gewonnen stap wordt beloond met bijvoorbeeld wat lekkers.