Canicross / Bikejoring

In de 19e eeuw nam in het skiën en langlaufen een vlucht en men ging dit ook met een hond doen: skijøring (ski-joring).

Eind 19e eeuw, ontstaat in Canada en N-Amerika, als tegenhanger van ski-joring in de winter,  het canicrossen en later ook het bikejoring voor buiten de winterperiode. Zowel canicross als bikejoring worden ook nu nog steeds gebruikt als africhtingmethode voor de lead-dog van een pack sledehonden, zoals het doel van ski-joring is.
In Europa wordt circa 20 jaar geleden het canicrossen, waarschijnlijk vanuit Canada, geïntroduceerd en slaat met name in Frankrijk aan als nieuwe hardloop- en hondensport. Inmiddels is canicross een over de gehele wereld bekende sport die, per land in een verschillend tempo, aan bekendheid wint.

canicross.1canicross.3Canicross is hardlopen in de natuur met een aangelijnde hond die naar hartenlust mag trekken, zodat geleider en hond samen zo snel mogelijk een parcours over onverharde paden afleggen. Deze vorm van achter de hond aan rennen is ooit begonnen in de sledehondenwereld, als middel om de honden buiten het sneeuwseizoen te trainen. Tegenwoordig staat de sport open voor alle typen honden, klein of groot, ras of geen ras. Naast een enthousiaste hond is alleen een heupgordel, een goed passend tuig, een elastische lijn en een paar hardloopschoenen (liefst met profiel) nodig. Afhankelijk van looptalent en trekkracht betekent het voor de één gewoon hardlopen met de hond, voor de ander heel veel harder lopen dankzij de hond en voor sommigen lijkt het meer op vliegen. In Nederland is het nog een vrij onbekende sport die echter snel groeit.

Er worden jaarlijks ongeveer 12 wedstrijden georganiseerd, waaronder sinds 2012 ook een officieel NK. Bij de meeste wedstrijden wordt een tijdritstart toegepast waarbij individueel om de 30 seconden wordt gestart. Dit voorkomt dat honden te dicht op elkaar zitten en elkaar uitdagen of hinderen. Het is altijd verstandig om het parcours van te voren te verkennen, liefst lopend/wandelend met de hond. Voordeel is dat de hond de route dan kent en de geleider minder hoeft bij te sturen of kans heeft op foutlopen en dat de geleider goed weet waar eventuele obstakels en lastige stukken zitten. De route wordt met lint en pijlen gemarkeerd maar net als bij een trail wordt er van de deelnemers verwacht dat ze zelf goed opletten. De afstanden zijn meestal 2 à 3 km voor de korte afstand en 5 à 6 km voor de lange afstand.

Bikejoring (2)Bikejoren is een fantastische en dynamische sport voor geleider en hond. Samen vormen ze een team en leggen een parcours af dat varieert qua afstand tussen de 4 en 8 kilometer.
Bikejoring wordt met name in een bosrijke omgeving gedaan waarbij de hond voor de ATB uitrent en de geleider als het ware voorttrekt. Een zachte ondergrond is belangrijk zodat de voetzooltjes van de hond niet kapot gaan. Kleine stukken asfalt kunnen wel maar dit is niet aan te raden. De hond draagt een speciaal tuig en aan het tuig zit een elastische en dus verende lijn van maximaal 2,5 meter lang. Deze lijn zit vast aan de stuurpen of het frame van de fiets en wordt via een lijnuithouder van flexibel materiaal naar voren geleid zodat de lijn het voorwiel niet kan raken. Erg handig en veilig, er wordt soms met snelheden van 30 km per uur gereden.

Het is het van groot belang dat de hond van te voren bepaalde commando’s leert, zodat de geleider de hond vanaf de ATB kan coachen en sturen. Denk hierbij aan de commando’s links, rechts, vooruit, let op, rustig en leer de hond een commando aan zodat hij weet dat er nog harder getrokken kan en mag worden, bijvoorbeeld Gogo.

Voordat met Bikejoren kan worden begonnen is het aan te raden om eerst goed te leren fietsen op een ATB in het bos en bijvoorbeeld een aantal keer te canicrossen om te testen of de commando's er bij de hond goed inzitten.

Niet alle honden(rassen) zijn geschikt Bikjoring te beoefenen. Deze discipline is meer geschikt voor de (middel)grote honden i.v.m. het gewicht van fiets + geleider.

De meest ideale periodes van het jaar voor het beoefenen van canicross/bikejoring zijn het voor- en najaar. Zomers kan het te heet zijn en in de winter te koud, de paden kunnen zijn besneeuwd/aangevroren, wat verhoogde risico’s met zich mee kan brengen op blessures/ongevallen voor geleider en de hond.

Voor beoefenen van beide sportactiviteiten is het noodzakelijk dat geleider en hond een goede conditie en uithoudingsvermogen krijgen en deze verantwoord opbouwen. Ga af en toe een duurloop doen en breidt deze gestaag uit. Of sluit u aan bij een vereniging voor een goede begeleiding.