Hondsp_Frisbee4

In Amerika bestaat dogfrisbee sinds 1974. Alex Stein was de eerste die met zijn whippet Ashley liet zien dat een frisbee niet alleen leuk is voor mensen, maar ook voor honden. Hij smokkelde haar het baseballstadion in. Tussen de 7e en 8e inning rende hij het veld op en gaf een wervelende show van ca. 8 min. Hij werd gearresteerd, maar had de basis gelegd voor dogfrisbee. Ze wonnen jaren op rij de wereldkampioenschappen. Asley is 14 jr geworden.

In 1998 is deze Amerikaanse populaire hondensport in Nederland geïntroduceerd door Frans van Roij en Renate den Haan. Tevens waren zij de eersten in Nederland die een dogfrisbee club oprichtten genaamd Frisbee Maniacs. Vervolgens werd er een overkoepelend orgaan dogfrisbee opgestart; Stichting D.O.G. (Dutch Official Games).

Doel van de D.O.G. is om iedereen te voorzien van alle informatie over dogfrisbee, alle clubs en demoteams in Nederland in kaart te brengen, mee te denken bij het organiseren van de wedstrijden door clubs, een vraagbaak te zijn voor een ieder wie geïnteresseerd is in de sport en een schakel te zijn tussen Amerikaanse en de Nederlandse dogfrisbee.

Hondsp_Frisbee2Dogfrisbee is een sport die zowel recreatief als in wedstrijdverband beoefend kan worden. Het is een explosieve krachtsport waarin baas en hond veel creativiteit en afwisseling kwijt kunnen. Ideaal voor honden die anders moeilijk hun energie kwijt kunnen. Dogfrisbee kan goed gecombineerd worden met andere vormen van duurtraining, waardoor de algemene conditie verbeterd en de hond beter kan omgaan met het explosieve karakter van dogfrisbee. Deze sport is geschikt voor (bijna) ieder hondenras en (bijna) iedereen, mits op eigen intensiteit!  Het is een leuke en beweeglijke sport en het creëert een absoluut goede band tussen hond en baas.  Met een jonge hond kan gestart worden, dan wordt er voornamelijk aandacht besteed aan het contact tussen hond en handler, trucjes welke later wanneer de hond oud genoeg is ingepast worden in de hele routine. Verder leert de hond spelenderwijs alle sociale aspecten wat graag gezien wordt door de baas (bij de baas blijven, aandacht voor de baas houden, samenwerken met de baas etc.).

Hondsp_Frisbee1Bijna overal kan dogfrisbee worden beoefend, neem een paar frisbees mee naar bijvoorbeeld het park.
Voordat u meteen gaat gooien met de frisbee, houd er rekening mee dat de hond nog geen atleet is, de spieren wellicht niet getraind en nog niet voldoende ontwikkeld om op een veilige manier te springen. Advies is daarom eerst eens een training te bezoeken ergens in het land bij een club. In dat geval kunt u er zeker van zijn dat u een juiste begeleiding krijgt. Wat u te zien krijgt op wedstrijden of demonstraties is ronduit gevaarlijk voor uw hond als u dat meteen op eigen houtje thuis zou gaan doen.

U bent van plan frisbees aan te schaffen of heeft dat al gedaan. De voor de sport toegestane en geschikte frisbees zijn veilig voor uw hond als deze op een veilige manier worden gegooid. Het materiaal is getest en wordt wereldwijd gebruikt binnen de DogFrisbee sport. De frisbees zijn vaatwasserbestendig en eventuele bijtgaatjes kunnen gemakkelijk met een schuurpapiertje worden bijgewerkt. Zo heeft u heel lang plezier van uw aankoop. Wanneer u de frisbee uitsluitend gebruikt in samenspel met uw hond en de hond er niet alleen mee laat spelen, kunt u er zeker van zijn dat ook het spel tussen u en de hond een fantastisch exclusieve bezigheid blijft en dat uw frisbees lang meegaan. De frisbees blijven veilig onder alle weersomstandigheden, in tegenstelling tot de meeste harde schijven die u in de winkel kunt kopen.

Hondsp_FrisbeeHet succes van het samenspel met de hond, hangt volledig af van de gooitechniek die wordt aanwendt. Slecht gegooide worpen kunnen resulteren in hoge, ongecontroleerde sprongen van de hond waarbij deze zich kan blesseren. Veilige werptechnieken zijn bij een frisbee club aan te leren.

Zelfs de meest geschikte rassen voor deze sport, worden niet als frisbeehond geboren. Het vergt tijd, energie en geduld om een topper van de hond én geleider te maken. Deze sport is nagenoeg geschikt voor alle hondenrassen. De traintechnieken worden aangepast aan de hond. De een kan niet makkelijk springen en de ander heeft geen groot uithoudings-vermogen. Niet ieder ras zal geschikt blijken te zijn om op wedstrijdniveau te presteren, maar dat is dan ook niet het hoofddoel van het spel.