Gehoorzaamheid

Gehoorzh (700x316)

 

Zwitserse Witte Herder puppy's zijn zo schattig!!

Ze zijn zo vertederend dat het vaak moeilijk is hem iets te weigeren. Het gevaar van deze vertedering is dat baasjes snel geneigd zijn om veel gedragingen van de pup door de vingers te zien. Juist in de pupleeftijd van 8 tot 12 weken leert de pup in een rap tempo, zo snel zal het op latere leeftijd niet meer gaan. De pup kan tijdens deze periode ontzettend veel goede eigenschappen ontwikkelen. En even snel minder goede eigenschappen...............! Deze periode is de blauwdruk voor de rest van zijn leven, hier wordt de basis gelegd voor zijn toekomstig gedrag. Het is dus belangrijk om deze fase te benutten door optimaal gebruik te maken van de leerprocessen en er voor te zorgen dat de pup een uitstekende start maakt. De pup zal kennis moeten maken met veel nieuwe situaties en dingen. Denk hierbij aan andere honden, verkeer, autorijden etc. Dat proces van kennismaken met de omgeving noemen we de omgevingsgerichte socialisatie fase. Al deze ervaringen en kennismakingen gaan er voor zorgen dat uw pup als vrije blije hond de wereld tegemoet kan treden. Als de pup 12 weken oud is breekt de volgende fase aan: de rangordeperiode. De pup gaat zijn positie binnen het gezin bepalen. Hij gaat u 'uitproberen'. Om tijdens deze fase problemen te voorkomen is het van belang precies te weten hoe u uw pup moet begeleiden. Het opvoeden van een pup kost veel tijd, inzet, energie, vindingrijkheid en inzicht maar bedenk dat hetgeen nu in de pup wordt geïnvesteerd, zichzelf later dubbel en dwars terug betaald. Deze nieuwe huisgenoot gaat tenslotte heel wat jaren zijn leven met u delen.

Het doel is het opbouwen van een uitstekende verstandhouding tussen pup en baas. Er wordt veel aandacht besteed aan het vasthouden van de aandacht, het spelen, socialiseren en verzorgingshandelingen, als borstelen en betasten. Daarnaast wordt er op zeer hondvriendelijke wijze een voorzichtig begin gemaakt met gehoorzaamheidsoefeningen zoals volgen, zitten, liggen en hier komen.

Na het volgen van de puppycursus is het zeker van belang om de vervolgcursus(sen) te gaan volgen. Een hond groeit niet alleen fysiek maar ook zeker mentaal, waarbij het van groot belang is dat u de hond goed onder appèl heeft. En alleen met het volgen van een puppycursus doet u uzelf en uw hond absoluut te kort !

Afhankelijk van de hondenschool worden in vervolgcursussen de gehoorzaamheidsoefeningen herhaald, uitgebreid en nieuwe aangeleerd. Aan u de taak een goede roedelleider te worden en te zijn en uw hond consequent op te voeden, zodat u aan hem een fijne hond in huis heeft en buitenshuis.

Informeer bij hondenscholen bij u in de buurt en ga eens langs om te kijken hoe er les gegeven wordt.