Praktijkspeuren

Praktijkspeuren is een spannende bezigheid voor hond en geleider. Er zijn diverse vormen van neuswerk voor honden, zoals zoeken, sorteren en speuren.
De hond mag in het praktijkspeuren zelfstandig werken en speuren op een natuurlijke wijze.

Er is een groot verschil tussen praktijkspeuren en sportspeuren (IPO, SPh, VH), zowel qua werkwijze als doel. In het praktijkspeuren hoeft de hond niet continue met de neus aan de grond van voetstap naar voetstap te lopen. Geen competitie, geen punten. Het doel is als team te slagen in het uitwerken van het spoor en het vinden van de vermiste persoon. Speuren is het volgen van een spoor.

De hond volgt een menselijk geurspoor, eventueel in combinatie met geuren van bodem- en vegetatiebeschadiging. De speurhond werkt hierbij in een tuig aan een lange lijn. In het praktijkspeuren leert een hond doelgericht het spoor uitwerken, en zich daarbij te focussen op de specifieke en persoonlijke geur van een vermist persoon en deze zo snel mogelijk te vinden. Praktijkspeuren komt voort uit de praktijk van politie- en reddingshonden. Het is zeker niet alleen geschikt voor professionele speurhonden of werkhonden. Ook met de huishond kunt u praktijkspeuren!

Ieder mens laat een eigen en specifiek geurspoor achter waar hij gelopen heeft. De vermiste persoon heeft een bepaalde route gelopen en zich ergens verstopt. De route is voor hond en geleider onbekend en gaat over wisselend terrein. De hond krijgt vooraf de geur van deze persoon aangeboden. Persoonlijke geur hangt ook aan voorwerpen; een stukje stof, kleding, sleutels, portemonnee, een mobiele telefoon. Het is voor de hond dan de uitdaging om het juiste spoor te (blijven) volgen, en deze specifieke persoonlijke geur te onderscheiden van allerlei andere geuren. Wanneer de vermiste is gevonden is het groot feest en volgt de favoriete beloning voor de hond.

Praktijkspeuren is speuren in de dagelijkse praktijk. Er wordt niet met de hond gespeurd op een trainingsveld of akker, maar middenin een natuurgebied of stedelijke omgeving. De spoorlegger heeft op een natuurlijke wijze gelopen, zoals een vermist persoon dat ook in de praktijk zou doen. Zijn route kan gaan over gras en bospad, zand en aarde, tot straatstenen en asfalt toe. De hond leert omgaan met tempowisselingen, vreemde wendingen, plotselinge overgangen van pad naar veld en diverse verleidingssporen.
Met beginners wordt gestart in een rustig gebied. Wel leert de hond gelijk te speuren in een omgeving waar mensen of dieren recent gelopen hebben. Opbouwend in moeilijkheidsgraad wordt er gespeurd op verschillende ondergronden, in alledaagse situaties, met verschillende mate van afleiding.

Praktijk speuren wordt aangeleerd op een ontspannen manier. Er wordt gewerkt met methoden en technieken uit verschillende disciplines (speurhond menselijke lucht, mantrailing, reddingshondenwerk, clean-boot hunting). Door met op beloning gerichte methodieken te werken, zonder druk of dwang, zal de hond daardoor enthousiast en met doorzettingsvermogen wíllen speuren.

Praktijkspeuren vraagt om een gedegen stapsgewijze opbouw, waarin de verschillende componenten van het speuren goed aangeleerd moeten worden. Door het gericht aanbieden van de speuroefeningen kan iedere hond met veel plezier en op eigen tempo leren speuren. Afgestemd op het individuele karakter en niveau van uw hond, leert hij hierdoor al doende steeds moeilijker speursituaties op te lossen.

Speurles is vooral ontspannen en samen genieten. Niet alleen de hond is intensief aan het werk, ook de geleider heeft een belangrijke taak in het team. Het leren lezen van de hond, zijn lichaamstaal observeren en interpreteren. Het belang van een goede lijnvoering en de invloed van weers- en omgevingsomstandigheden herkennen. Ervaren hoe in samenwerking geleider/hond het spoor kan worden hervonden en bovenal op de neus van de hond vertrouwen.

Speuren is voor een hond, lichamelijk en geestelijk, zeer intensief. Het vraagt om concentratie en doorzettingsvermogen. Door de mentale uitdaging is het een uitstekende energieverbrander voor actieve honden en een goede uitlaatklep voor honden die door bijvoorbeeld gewrichtsproblemen fysiek beperkt zijn. Bij oude honden werkt de neus meestal nog uitstekend. Door de wijze van beweging kunnen ook zij nog lang genieten van deze uitdagende sport. Onzekere honden zie je door het praktijkspeuren groeien in zelfvertrouwen.

De hond heeft de natuurlijke aanleg om een geurspoor te kunnen volgen en gebruikt dagelijks zijn neus om geuren te identificeren en traceren. Maar ook de neus van de hond vraagt om training. De uitdaging in het praktijkspeuren is de hond zó te motiveren dat hij die ene specifieke geur blijft volgen die de geleider wil dat hij volgt. Het gedreven uitwerken van een menselijk geurspoor is zeker niet alleen voorbehouden aan herdershonden of bloedhonden. Hoewel aanleg en motivatie van honden voor het gericht werken met hun neus verschilt, kan iedere hond dit verder ontwikkelen. Voor bijna elke hond is het een verademing dat hij zijn neus weer aan het werk mag zetten.

Puppy's kunnen al spelenderwijs het praktijkspeuren leren. Dit gebeurt op een positieve manier zonder enige vorm van druk. Al heel jong kan het neusgebruik op een leuke manier gestimuleerd worden. De speurtraining wordt aangepast op de leeftijdsfase en het temperament van de pup. Al gauw volgt de pup met veel plezier zijn eerste puppytrailtje.